Хранене – трябва да внимавате какво и как ядете.

Ще можете да ядете всичко, но по-внимателно, защото някой брекет може да се разлепи. Ако това се случи, може да бъде залепен, но това допълнително удължава лечението, тъй като не можем да преминем на следващия етап, а оставаме на същия или се връщаме назад. Ето защо, трябва да избягвате твърди и лепкави храни – ядки, пуканки, коричките на препечените филийки, дъвчащи бонбони, замръзени шоколади и подобни. Не отхапвайте твърди храни, например ябълка, цял морков или праскова с предните зъби, а ги режете на парчета и ги дъвчете на задните зъби. Брекетите задържат храна и е добре да си носите четка за зъби и след всяко хранене да си миете зъбите, за да почистите остатъците. Най-неприятни в това отношение са зелените салати, зелето, магданоза, цитрусите, телешкото месо и т.н.

Говор – брекетите са изцяло от външната страна на зъбите и не променят говора по никакъв начин.

Дискомфорт – поставянето на брекетите е съвсем безболезнено, защото те се лепят с лепило. Първите няколко дни брекетите дразнят устните и бузите, но постепенно лигавицата свиква с променения релеф и ще спрете да ги усещате. Освен това, зъбите изтръпват и ще може да ядете само по-меки храни (супи, млека, картофи). Повечето пациенти имат минимални оплаквания, но други вземат обезболяващи. Степента на дискомфорт зависи от това колко криви са зъбите и от психическата нагласа. Обикновено този период трае 4-5 дни като най-критичен е денят след слагането на брекетите. С всеки следващ ден ще се чувствате все по-добре и брекетите ще станат част от Вас. При всяко активиране (веднъж месечно) зъбите отново ще изтръпват, но много по-слабо и обикновено за ден-два.

Хигиена – брекетите се залепват върху зъбите с лепило, което е подобно на материалите, от които се правят белите пломби. Самите брекети и лепилата не увреждат зъбите по никакъв начин, но ако около тях остава храна, тя може да предизвика бели петна и кариеси, а венците да се възпалят. Ето защо перфектната хигиена е основно изискване към ортодонтските пациенти. Това означава, че зъбите трябва да се мият сутрин и вечер поне по 3 минути (по часовник!), както и след всяко хранене. Необходимо е почистване на зъбен камък през 6 месеца и брекетите не пречат за това. В началото на лечението ние ще Ви обясним подробно всичко за поддържането на зъбите и ще Ви напомняме и помагаме при нужда.

Естетика – брекетите са два вида – метални и прозрачни. Между тях няма разлика в качеството на лечение, в удобството за пациента и в крайния резултат. Металните брекети се виждат повече, но са по-подходящи за деца. Дъгата се задържа към брекета с тънки метални телчета (метални лигатури) или ластичета (силиконови лигатури), които може да са сребристи като брекета или шарени. Лигатурите се сменят при всяко посещение като пациентите сами избират вида им. Прозрачните брекети, с които ние работим, са сапфирените Inspire Ice на Ormco. Това са най-високия клас естетични брекети, приличат на ледени парченца и в устата се сливат с цвета на зъбите. Те не променят цвета си с времето. Прозрачните лигатури около тях се оцветяват от цигари, кафе, червено вино, лютеница, кока-кола, шафран и др. Те се сменят при всяко посещение и всеки път, когато пациентът пожелае, така че винаги да изглежда добре. Друг вариант е да се сложат съвсем тънки метални лигатури, които почти не се забелязват, или шарени силиконови лигатури. Вие … – всички се притесняват как ще изглеждат с брекети и как ще ги възприемат околните. Имайте предвид, че кривите зъби се забелязват не по-малко и със сигурност правят лошо впечатление. Постепенно пациентите с брекети придобиват самочувствието и удовлетворението на хора, които имат високи изсквания към себе си и се грижат за това.

Те с удоволствие разказват на познатите си за брекетите и горещо им ги препоръчват. … и другите – хората проявяват интерес и разпитват за брекетите, защото това е модерно и престижно лечение. Скоро ще видите, че те искрено се радват на Вашия успех.