Снемаемите ортодонтски апарати са изключително популярно, изпитано и масово прилагано средство за изправяне на зъбите в цял свят. Снемаемите ортодонтски апарати се поставят на деца от 6 до 12 г. (във временно или смесено съзъбие). Изработват се индивидуално по взети гипсови отпечатъци от горната или долната челюст на детето и е препорачително се свалят само при хранене и миене на зъбите.

Оротодонтските апарати за деца се състоят от пластмасова плака, която прилепва за небцето и ретенционни (задръжни) куки. Ортодонтският апарат може да се изработи за горна и/или долна челюст.За постигане на желания резултат ортодонтските апаратчета трябва да се носят 20-22 часа в денонощието и да се свалят само по време на хранене и миене на зъбите, уроци по пеене и спорт. Затова е обходима пълна кооперативност от страна на малките пациенти и добър родителски контол. За да бъдат привлекателни за малките пациенти, снемаемите ортодонтски апарати могат да се изработват от пластмаса в различен цвят или да се украсят с брoкат и картинки – пепeрудки, цветенца, сърчица, колички, анимационни герои и т.н. Така носенето на ортодонтско апаратче се превръща в мода сред децата и те го носят със все повече увереност и самочувствие.

Снемаемите ортодонтски апарати могат да направляват растежа на челюстите, но не могат да подредят зъбите така прецизно както се постига това с брекетите и затова често се използват само като предхождащ ги етап. Коригирането е индивидуално, зависи от структурата на костта, от възрастта, от тежестта на зъбно-челюстната деформация и от парадонталния статус на пациента.

Резултатите, разбира се, са най-добри, когато проблемът се хване рано. Важно е децата да бъдат водени на редовни профилактични прегледи, на които да се обърне внимание и на ортодонтския статус. Има заболявания, които в този период могат да бъдат избегнати или да се коригират сравнително бързо и лесно.