За постигането на желания резултат при провеждането на оргодонтска процедура важен фактор играе поддържането на добра орална хигиена. Лошата хигиена задължително води до нежелани ефекти. Брекетите и материалите, от които се изработват не увреждат зъбите и зъбните повърхности, тъй като под тях не може да попадне храна или микроорганизъм, които водят до образуването на кариес. Проблематично е задържането на храна около брекетите и когато тя не се почиства. Това увеличава риска от кариес многократно. Ето защо ще ви дадем няколко съвета, които е желателно да спазвате .

Желателно е винаги след хранене да се жабуркате с вода, за да отстранявате хранителни остатъци останали по зъбите и брекетите.
Хубаво е зъбите да се почистват с флуорна паста за зъби, по два пъти дневно поне ( сутрин и вечер). Почистването трябва да трае минимум 3 минути, а четката за зъби се поставя под 45 градусов ъгъл. След почистването с четка за зъби е желатено и използването на вода за уста.

За почистването на интерденталните пространства в употреба влизат конците за зъби. Най-труднодостъпни са пространствата между дъгата, зъбите и брекетите. Те се почистват с интердентални четки. Задължително е веднъж на 6 месеца да се прави професионално почистване от стоматолога. Ако апаратът е снемаем, освен зъбите е необходимо и той да се почиства с по-твърда четка, а веднъж седмично да се използват и емзимни таблетки.