Брекетите биват два основни вида- външни (вестибуларни) и вътрешни (лингвални).
Вестибуларните брекети могат да бъдат метални или естетични. Металните са по-подходящи за деца или хора с лоша устна хигиена, тъй като прозрачните са наистина прозрачни и често не се виждат много добре и трудно се отстраняват хранителни отпадъци и натрупана плака.

Естетичните брекети почти не се забелязват, а от 2 метра не се виждат изобщо. Те могат да бъдат направени от различен материал:пластмасови, силициеви, керамични ,композитни или кополимерни. Също така, при тях ако се разлепи един брекет, той не може да се залепи отново, а трябва да се смени с нов. Тези два фактора са доста важни в определянето на цената и качеството.

Пластмасовите прозрачни брекети са по-евтини, но недостатък при тях е, че пожълтяват с времето и често се разлепват. Основна разлика между брекетите също е начина на лигиране(залепване) към зъбната дъга.
Има два основни начина – чрез тънка метална тел(метална лигатура) или чрез силиконови ластичета. Основно предимство на металната лигатура е, че са по-хигиенични и по-ефективни. От друга страна, силиконовите ластичета са по-красиви, защото могат да бъдат шарени(при малки деца) или напълно прозрачни и естетични. Прозрачните ластичета пожълтяват от кафе, цигари и вино, но те винаги може да се сменят. Трети начин на лигиране на брекетите е чрез самолигиращи се брекети. Те представляват капаче или клипса ,които затварят дъгата. Самолигиращите брекети главно са метални , затова не са естетични, но дават отлични резултати.

Лингвалните брекети или още вътрешни, са универсални. Те са само метални, но не се виждат. Поставят се от страната на езика.
Лингвалните брекети са универсални и могат да се използват независимо от вида на дефекта. Не са препоръчителни при малки деца, тъй като зъбите им са по-къси и малки и няма достатъчно място. Лингвалните брекети се почистват малки по-трудно и по-продължително. Недостатъците при тях са, че времето на привикване е по-дълго и леко променят говора.

Алайнерите са прозрачни плаки , които се носят 24 часа и се свалят единствено при хранене и миене. Те са напълно невидими. Алайнерите преместват зъбите стъпка по стъпка до перфектното им положение, като планирането на лечението и всяка стъпка става чрез компютърни програми. За всяка една фаза се изготвя нов алайнер. Алайнерите са ефикасни само при малки дефекти. Те не могат да затварят пространства по-големи от 2 мм и не могат да изправят много наклонени зъби или да коригират захапка. Алайнерите не променят говора, тъй като са много тънки и са напълно естетични.